Svårt att upptäcka dolda fel i hus

Trots att de allra flesta husköpare anlitar en kvalificerad besiktningsman är det svårt att upptäcka dolda fel i hus. Som tur är finns det hjälp att få.

Att köpa hus är ingen lätt process. Speciellt för förstagångsköpare kan husköpet liknas vid en affär i storlek med Mount Everest. Lånelöften ska till, rätt objekt ska hamna på marknaden och sedan ska budgivningen vinnas. Det är många parametrar som ska stämma för att det ska bli tal om något köp.

När väl huset är i hamn ska det undersökas. Varje husköpare har undersökningsplikt som innebär att köparen själv måste ta reda på husets skick. Detta görs oftast genom en besiktning men då de flesta besiktningar enbart är okulära är det lätt att missa eventuella dolda fel i hus.

Hjälp att få vid upptäckt av dolda fel i hus

För att ett fel på bostaden ska betraktas som ett “dolt” fel ska det uppfylla några punkter:

  • Det ska vara ett fel som inte gått att upptäcka för köparen trots att denne undersökt fastigheten enligt konstens alla regler
  • Felet ska innebära att fastigheten inte fungerar så som avtal säger eller som köparen bör kunna förvänta sig.

Skulle denna typ av fel visa sig är det klokt att anlita juridisk hjälp. Det kan vara ytterst svårt att bevisa dolda fel men också väldigt dyrt för köparen att åtgärda dem på egen hand. Juridisk expertis kan guida i ärendet och se till att köparen får bästa möjliga möjlighet att få felet åtgärdat på rätt sätt.

28 Oct 2022