När separationen är ett faktum

Det är inte vad man tänkt sig den dag man flyttar ihop. Men det händer många någon gång under livet. Tidpunkten då man väljer att till slut gå skilda vägar och bodelningen är ett faktum.

Det är en svår tid rent känslomässigt och inte alltid så lätt att hålla rätt på alla regler. Det kan fungera lite olika beroende på vilket förhållande man lever i. Det vill säga om man är sambo eller gift. Men för båda tillfällen finns lagar och regler som måste följas.

Trots detta är det inte alltid så lätt. Mitt och ditt får en helt annan mening. Att ge med sig och gå ur separationen som förlorare. Ofta för att man har dåligt samvete för att man sårat sin andra hälft. Men det behöver inte vara så. Med hjälp av en advokat kan bodelningen gå relativt smärtfritt. Eller så smärtfritt som det överhuvudtaget är möjligt. De kan alla regler och kan guida och stötta med sin kunskap och erfarenhet.

Läs mer om bodelning.

Att ha en öppen och ärlig relation

Något som låter enkelt men som inte alltid är det. Idag är det kanske lättare då de flesta har en egen inkomst. Att till exempel tala om äktenskapsförord för att säkerställa sina ägodelar kan vara en bra idé. Att spara kvitton vid inköp kan visa sig vara en bra sak att ha gjort. Men även för att vi idag pratar om fler saker än man gjorde förr. Svårare kan det vara om man redan levt tillsammans under lång tid och inte längre kommer ihåg när och vem som gjort inköpen.

Bodelning trots fortsatt äktenskap

En bodelning behöver inte innebära att man ska flytta isär. Det kan vara så att man får ärva en summa pengar och vill säkerställa att behålla arvet vid en framtida separation. Och ibland kan bodelning vara extra viktigt om man har barn utanför förhållandet som ska vara med vid ett eventuellt dödsbo. För att en sådan bodelning ska vara giltig så måste båda parter underteckna pappren som sedan ska lämnas till skattemyndigheterna.

Här kan det bli lite svårt för den som inte är van då det inte finns formulär för detta, utan de måste skapas enkom för denna situation. Har man funderingar som snurrar i huvudet kan man kontakta en advokatfirma och fråga dem till råds. På så sätt får man information och kan bestämma hur man vill göra inför framtiden .

22 Sep 2020